STRUČNI SEMINAR ZA ODGAJATELJE I UČITELJE:

Radionica “Vježbenica za pokret i ples”

Vrijeme: subota 25.04.2015. , 16-18h
Trajanje:  2 sata

Voditelji: PLESNI CENTAR TALA / GENERATOR-kolaborativna platforma za razvoj plesnog kazališta za djecu na Balkanu/KLIKER – nacionalna platforma za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku

Područje / predmet: kazalište, ples, kreativna komunikacija, neverbalna komunikacija, evaluacija  izvedbenih umjetnosti

 

Ciljevi: usvajanje znanja, metoda, vještina i alata o pripremanju djece na iskustvo prije i poslije kazališnog događaja; usvajanje znanja i šire  razumijevanje o «čitanju jezika izvedbene umjetnosti»  i kreativne neverbalne komunikacije između odraslih i djece; učenje korištenja samih metodologija kazališnih kreativnih procesa (kazališnih igara) u svrhu boljeg razumijevanja u percepciji i doživljaju kazališne i plesne umjetnosti; otvaranje dijaloškog mosta između umjetnika i mlade publike – preko odgajatelja;

Metode i oblici rada: predavanje, praktične vježbe, skupni rad, samostalni rad polaznika

Napomena: ponijeti udobnu odjeću i obuću.

Dodatni sadržaj:

Dodatni sadržaj koji se nudi uz seminar je dječja predstava “MINIMI” u sklopu programa PLATFORMA HR 26.04.2015. u 10 sati , Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb i prezentacija KLIK instalacije 29.04.2015. od 10-18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Seminar je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura Nova, GENERATOR kolaborativne platforme te KLIKERa – nacionalne platforme za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku.

KRATKI OPIS SEMINARA/RADIONICE:

Posjet kazalištu je avantura, Uroniti u svijet kazališne i plesne umjetnosti znači vidjeti i čuti, osjetiti, omirisati, nasmijati se ili zaplakati…i pokrenuti se! Suvremena kazlišna strujanja okrenuta su interakciji i participatornim principima rada na produkcijama. Sudjelovanje u kulturnim događanjima jedno je od osnovnih prava i potreba svakog djeteta. No, kako bi u kazališnom doživljaju mogli u potpunosti uživati i kako bi od njegovog potencijala djeca izvukla maksimum potrebna im je pomoć odgajatelja, kojima su pak potrebne vještine, alati i nova znanja koja idu ukorak s tim suvremenim strujanjima.

U našem seminaru / radionici za odgajatelje i učitelje razradili smo sistem kroz koji ćemo Vas povesti na putovanje i dati odgovore na neka pitanja: kako pripremiti dijete na odlazak na kazališnu ili plesnu predstavu, kako kazališno iskustvo možemo produžiti u svakodnevnom radu, kako kazališni procesi funkcioniraju, koja su to pravila po kojima igramo kazališne igre… Također, želimo osvijestiti načine na koje se o plesu, pokretu i  kazališnoj ili plesnoj predstavi može razgovarati (prije ili poslije doživljenog iskustva), kako probuditi maštu i povezati se sa kazališnim događajem na osobnoj i grupnoj razini kroz različite medije i različite igre.  Cilj nam je izoštriti percepciju i otvoriti se za slike, zvukove, misli i osjećaje koje kazalište, ples i pokret u nama pobuđuju.

Praktična primjena omogućena je i kroz posjetu predstavi “MINIMI”, koja se na rasporedu u Dječjem kazalištu Dubrava, Zagreb nalazi 26. Travnja s početkom u 10:00 sati. Popratni materijali uz predstavu nalaze se u prilogu.

O VODITELJIMA:

LARISA NAVOJEC,

rođena u Rijeci 1977. Duži niz godina bila prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici. 1995. završava školu za ritmiku i ples Ane Maletić, a do 1999. g. studira na ALVIN AILEY AMERICAN DANCE CENTER.
2000. stječe status samostalnog umjetnika pri HZSU i osniva umjetničku organizaciju Plesni Centar TALA i festival Platforma.hr. Do danas sudjeluje kao izvođač i koreograf u stvaranju 60 – ak predstava od dječjih, plesnih, dramskih do mjuzikala.
Dobitnik je mnogih nagrada između kojih je i Nagrada hrvatskog glumišta 2006. g. u kategoriji najbolje plesačice suvremenog plesa. Kao koreograf i plesač sudjelovala je i na velikom broju komercijalnih projekata – televizijske emisije, koncerti, eventi, videospotovi, festivali, reklame… Radi kao plesni pedagog, producira, organizira i inicira plesne projekte i kontinuirano sudjeluje u svim aktivnostima hrvatske nezavisne plesne scene.Od 2009 g. radi kao umjetnički asistent za pokret na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

TAMARA CURIĆ,

rođena 1973, Zagreb
Nakon završene Škole za balet, ples i ritmiku diplomirala je 1995.g. na Vlaamse Dansacademie, Brugge (Belgija).
Od 1988.g. radi kao profesionalna plesačica u nekoliko kompanija u Hrvatskoj i Europi (Arena dance theater, Studio za suvremeni ples, Zagrebački plesni ansambl, Liberdance, Mala Scena…).

Kao koreografkinja sudjeluje na koreografskim platformama u Belgiji, surađuje s brojnim dramskim kazalištima i režiserima (Haris Pašović, Ivan Leo Lemo, Krešo Dolenčić, Lary Zapia..) i autorica je nekoliko cijelovečernjih predstava. Uz Larisu Navojec je suosnivačica Platforme mladih koreografa u Hrvatskoj , a od 2000.g. umjetnička je direktorica Plesnog centra TALA. Danas radi kao plesačica, pedagoginja i koreografkinja.