INFO PLATFORMA HR

PLATFORMA HR

EX PLATFORMA MLADIH KOREOGRAFA

platforma_logo

Inicijativa za razvoj suvremene plesne scene i etabliranje mladih koreografa u Hrvatskoj pokrenuta je 14. 5. 2000. godine u Zagrebu pod nazivom Platforma mladih koreografa.
Krenuli smo u ostvarivanje ambicioznog plesnog projekta koji nije postojao u Hrvatskoj, a koji je bio namijenjen neafirmiranim koreografima u kazališnom svijetu. Cilj projekta bio je formiranje snažne i kreativne hrvatske koreografske scene.
Platforma mladih koreografa proizašla je iz želje i potrebe mlađe generacije koreografa da javno prikaže svoj rad i ostvari uspješnu suradnju s koreografima međunarodne scene. Namijenjena je promociji, afirmaciji i profesionalnom razvoju mladih i talentiranih domaćih koreografa, te razvoju regionalne i međunarodne kulturalne suradnje.
Danas, s ponosom možemo reći da je inicijativa prerasla u sedmodnevno međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa koji kroz niz različitih sadržaja (predstave, radionice, predavanja, diskusije, izložbe, instalacije, okrugli stolovi, prezentacije…) razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad.
Zbog svoje programske širine i društvenog značaja prvobitni naziv postao je preuzak. U novo razdoblje krećemo sa novim nazivom PLATFORMA HR.
PLATFORMA HR također služi i kao prezentacija domaće profesionalne plesne scene inozemnim partnerima, selektorima i istaknutim gostima kako bi mladi hrvatski koreografi dobili priliku za inozemna gostovanja kroz program razmjene umjetnika koji je ostvaren kroz mrežu mnogobrojnih suradnika i partnera Platforme.
PLATFORMA HR poprimila je formu na kojem se prezentiraju radovi hrvatskih i inozemnih koreografa. Kako sa svakim partnerom koji pristupi mreži potpisujemo sporazum o suradnji, tako već unaprijed imamo osiguran odlazak naših hrvatskih koreografa na gostovanja, festivale, platforme, rezidencije i suradnje. Partneri od svih prezentiranih predstava moraju odabrati nekoga tko će gostovati ili sudjelovati u projektima. PLATFORMA HR na taj je način postala dragocjen partner našim plesnim umjetnicima jer im otvara vrata međunarodne scene.
U posljednih petnaest godina smo uz domaće koreografe ugostili i veliki niz koreografa iz Nizozemske, Belgije, Austrije, Francuske, Njemačke, Rusije, Litve, Slovačke, Makedonije,Srbije, Bugarske, Mađarske, Španjolske, Izraela, Slovenije, Cipra, Švicarske, Argentine, Kolumbije,Čilea, Švedske, SAD-a  i Velike Britanije.