Svjetski dan plesa / GO OUT AND DANCE 2012

SVJETSKI DAN PLESA

Na UNESCO-vu inicijativu 1982. diljem svijeta počela se slaviti jedinstvenost plesa i pokreta. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1999.g. pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a  Hrvatska, koji je 2009.g. prepustio organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zagrebu,  pod nazivom „Go out and dance“,Plesnom centru Tala. PC Tala je u suradnji s Nomad Dance Academy spomenuti projekt razvijao protekle tri godine u Zagrebu. Kroz NDA Hrvatska ideja  „GO OUT AND DANCE“ širi se i na ostale hrvatske gradove.

Proslava Svjetskog dana plesa simultano će se odvijati u Karlovcu, Zadru, Varaždinu, Puli i Zagrebu od 17-19 sati.


Na ovaj  se način pridružujemo pozivu UNESCO-vog Međunarodnog savjeta za ples: „Želja nam je da Međunarodni Dan plesa obuhvati što veći broj osoba i da pružimo osjećaj da je ples pristupačan, te da je ovaj dan posvećen univerzalnoj plesnoj zajednici diljem svijeta.“

Ovogodišnju Platformu.hr otvaramo velikom proslavom na Zrinjevcu povodom obilježavanje Svjetskog dana plesa, 29.04.2012., a u suradnji sa NDA Hrvatska.

Nomad Dance Academy je regionalna mreža partnera koji su fokusirani na jačanje i razvi­janje suvremene plesne scene i izvedbenih um­jetnosti. Šest partnera iz Bosne i Hercegovine,Slovenije,Makedonije,Srbije, Bugarske i Hrvatske je od osnivanja 2005.-te godine ostvarilo sve svoje planirane programe od kojih je najvažniji bio razviti i učvrstiti suradnju u regiji i šire.

U međuvremenu smo dovoljno ojačali i izgradili potrebnu strukturu za osnivanje lokalnih NDA organizacija. Te organizacije okupljaju pojedince zainteresirane za razvoj kulturne politike i infrastrukture potrebne za rad

NDA Hrvatska je platforma za predlaganje, razvoj i realizaciju raznovrsnih projekata i programa na polju djelatnosti suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti (razmjena znanja, regionalna suradnja, mogućnost edukacije –samoedukacija i predavanja,te izricanje i dijeljenje svog umjetničkog mišljenja, pristupa i principa…).

Kako organizacija i programsko planiranje ne bi bilo vezano samo uz Zagreb, uključivanjem partnera iz drugih gradova, svi programi i događaji koji bi uslijedili mogli bi se kvalitetnije organizirati i bolje iskoris­titi potencijali koji postoje na svim lokalnim scenama u HR.