SVJETSKI DAN PLESA / GO OUT AND DANCE 2014

SVJETSKI DAN PLESA / GO OUT AND DANCE 

29.4.2014.

zajednickafotografijaaa

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate veliku proslavu SVJETSKOG DANA PLESA i ZATVARANJE 15. PLATFORME HR / PRIX JDE LABO 2014.koja će se održati u utorak, 29.4.2014. od 17 – 19 h na Cvjetnom trgu uz zanimljiv i bogat umjetnički program i pretprogram koji će trajati tijekom čitavog dana.

U 10 h ujutro zagrebački će program započeti s YANTRA DANCE & YOGA radionicom, kombinacijom iskustva urbanog plesa, yoge, opuštanja, prikladne glazbe i originalnu pratnju kontrabasa te će se nastaviti kroz razgovore s umjetnicima i kratke performanse. Ovogodišnja 15. Platforma HR / PRIX JDE LABO zatvara se u organizaciji Plesnog centra Tala velikom proslavom u samom centru Zagreba gdje će građani i svi ljubitelji plesa od 17 h moći uživati u plesnim točkama mnogobrojnih plesnih grupa PC Tala dok će se u 18 h u Zagrebu kao i u mnogobrojnim gradovima Hrvatske poput Rijeke, Rovinja, Zadra, Paga, Koprivnice, Đakova, Požege, Sv. Nedjelje, Karlovca, Varaždina te drugih organizirati veliku zajedničku fotografiju za plesnu razglednicu kao simbolika proslave 32-ogodišnjice ovog značajnog događanja.

Plesači i svi sudionici na ovaj dan žele dati snažan doprinos posvećen univerzalnoj plesnoj zajednici diljem svijeta. Građani svih gradova uključenih u proslavu i svi ljubitelji plesa uživat će u performance-ima mnogobrojnih plesnih grupa, nastupima DJ-a, plesnim improvizacijama, izložbama, projekcijama i kreativnim programima koje će svaki grad osmisliti upravo na način svojstven sebi. Tako će se u Rijeci na Korzu organizirati zanimljiv plesni program uz nastupe mnogobrojnih riječkih plesnih grupa i plesnih škola, a navečer će se prikazati film „POKRET“ redateljice Tamare Bilanke. U Rovinju će već od 16 h, u organizaciji GK ROXANNE te uz potporu Rovinjskih mažoretkinja i gostiju iz Zagreba i Samobora, krenuti prigodni plesni program za sve generacije koji će kulminirati otkačenim plesnim performansom. U 18 sati će se u zrak pustiti baloni dok će fotografi i snimatelji uhvatiti najljepše trenutke ovog plesnog događanja. Zadarski program započet će likovnom radionicom pod nazivom „FIGURE PLESAČICA“  uz popratni program sedam plesnih grupa s područja grada Zadra.

U Splitu će se u Gradskom kazalištu mladih predstaviti plesni projekt „SILENT KILLER“ plesačice i koreografkinje Maje Drobac. Plesni projekt Silent Killer plesna je predstava u dva dijela inspirirana radom s djecom zaraženom virusom HIV-a u Indiji. Sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe za pomoć splitskoj obitelji zaraženoj HIV-om u suradnji sa Udrugom Help. Pješačka zona Požega bit će centralno mjesto za mnogobrojne plesne studije, klubove i radionice Požeško – slavonske županije koji će se predstaviti kreativnim programom. Na glavnom Gradskom Trgu u Koprivnici organiziran je zanimljiv program pod nazivom „PLES KROZ GENERACIJE“ u koji će biti uključene sve koprivničke amaterske i profesionalne plesne institucije. Varaždin je osmislio plesne izvedbe u kazalištu dok će program Sv. Nedjelje biti u organizaciji Plesnog kluba Balans – code. Ove godine velikoj proslavi pridružio se i grad Pag.

 PLATFORMA_220414_OPET_ROBERTA_PromoArtStudio_014

PROGRAM na Cvjetnom trgu:

 10:00 Yoga and dance – Yantra school

 11:30 kavica na Cvjetnom – razgovor sa njemačkim koreografom Tianom Rotteveel

 12:00 pop up performance 1

 12:30 kavica na Cvjetnom – razgovor sa koreografkinjom Silvijom Marchig

 13:00 pop up performance 2

 13:30 kavica na Cvjetnom – razgovor sa plesnom kritičarkom i umjetnicom Ivom Nerinom Sibilom

 15:00 pop up performance 3

 15:30 kavica na Cvjetnom – razgovor sa redateljem Harisom Pašovićem

 16:00 pop up performance 4

 16:30 kavica na Cvjetnom – razgovor sa koreografinjom Aleksandrom Janevom – Impfeld

 17:00-17:05 SVEČANA PROSLAVA DANA PLESA uz DJ  ALEN S & PLESNJAK ZA GRAĐANSTVO

 17:05-17:10   FLAMENKO – Mitja Obed

 17:10-17:15  BARATANATHAM – Maja Drobac

 17:15-17:35   MARILYN musical– Martina Kolega

 17:35 – 17:40  IMPRO  SESSION– Larisa Navojec 

 17:40 – 17:47

- uvod u Dan Plesa, LARISA NAVOJEC i TAMARA CURIĆ, voditeljice Plesnog Centra TALA

- čitanje hrvatske poruke, EDINA PLIČANIĆ prvakinja baleta HNK Zagreb,

- čitanje međunarodne poruke, HARIS PAŠOVIĆ, redatelj i direktor EAST WEST CENTRA

 17:47-17:56  FUNKADELIC – Vesna Grandeš

 17:56 – 18:00 – Umjetnička škola Franje Lučića- Katarina Rilović

 18:00 -18:10 VELIKA ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA ZA PLESNU RAZGLEDNICU  ” SVI MARŠ NA PLES”

 18:10- 18:30 JAZZ JUNIOR A – Martina Kolega

 18:30-18:35 COMMERCIAL SENIOR – Martina Kolega

 18:35- 18:40   SOLO TOČKA + RITMIČKA GRUPA  – Pinokio

 18:40-18:55 DJ – PLESNJAK SVI MARŠ NA PLES

 18:55 AUPS Tala  -Tomislav Horvat

 

PROGRAM u Pogonu Jedinstvo:

20:00 sati

MORAM, TREBAM, SMIJEM, MOGU, HOĆU i ŽELIM

Koncept, koreografija i izvedba: Jasna L. Vinovrški

Scena i dramaturška podrška: Clement Layes

Svijetlo: Bojan Gagić

Trajanje: 45 min

Public in private / Jasna L. Vinovrški

U svom novom radu Vinovrški istražuje odnos gramatičkog jezika i pokreta. Fokusirana je na modalne glagole koji su po svom svojstvu prazni, sami po sebi ne nose nikakvo značenje ali istovremeno oblikuju ljudski život. (Agamben). Na koji način se to oblikovanje odvija i kako glagoli utječu na kretanje i na stav tijela; kako se nužnost (moram), potrebnost (trebam), dozvola ili zabrana (smijem), mogućnost (mogu),volja (hoću) i želja (želim), manifestiraju kroz modalne glagole u tijelu, i kako tijelo generira opet te iste glagole kroz govor? Ova pitanja bila su glavna okosnica u istraživanju tijekom procesa i kroz to istraživanje Vinovrski je razvila specifičan način izvođenja gdje jezik i pokret ravnopravno egzistiraju u neposrednom izrazu tijela.

 

21:00 sati

CRNE MAČKE MOGU VIDJETI U MRAKU, ALI NISU VIĐENE

Projekt: Dinis Machado

S: David Cabecinha i Jorge Jácome

Kostimografska suradnja s: Ian Mcinnes

Produkcija: Corp i Dance4

Koprodukcija: Cullberg Ballet u okviru projekta Life Long Burning uz podršku Culture 2013-2018 programa Europske Unije.

Projekt je razvijen uz potporu za umjetnost dobivenu od Arts Council England (Vijeća za umjetnost, Engleska). Projekt podržava i internacionalno podupiru Fundação Caloust Gulbenkian, ZDB,Nottingham Trent University i Citemor

Administration: Interim kultur.

Trajanje: 75 min

Premijera je održana na ZDB/Negócio u sklopu Festivala Temps D’images, 27.11.2013. Razvijen za vrijeme boravka na MDT-u (Stockholm), Dance4-u (Nottingham) I Agora Collective-u (Berlin). Dinis Machado je umjetnik iz ZDB/Negócio

Black Cats (Crne mačke)… Dolazi iz moje fascinacije provizornim strukturama i nomadskim načinom života. Više nego samo napraviti rad o nomadstvu, ja radim kako bih konstruirao nomadsku izvedbu samu po sebi. Izvedba kao vrijeme obješeno između izlaska i destrukcije ovog provizornog mjesta.

Na sceni, tri operatora djeluju na tom procesu koji postaje i fikcija. Oko te arhitektonske geste koja se križa s izvedbom, oni će fizički sastaviti heterogene materijale, stvarati dramaturšku gustoću koja poziva u novi prostor, kroz tu neprekidnu radnju. Na kraju izvedbe, preko scenskih ostataka, neće preostati ništa što bi se moglo vidjeti, zadržati ili kupiti…

 

VIŠE O SVJETSKOM DANU PLESA:

Na UNESCO-vu inicijativu 1982. diljem svijeta počela se slaviti jedinstvenost plesa i pokreta. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa.

U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1999.g. pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. prepustio organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zagrebu, pod nazivom „Go out and dance“, Plesnom centru Tala.

PC Tala je u suradnji s Nomad Dance Academy spomenuti projekt razvijao proteklih pet godina u Zagrebu, a od 2012.g. inicijativa zajedničke proslave se širi kroz NDA Hrvatska na ostale hrvatske gradove.

Ovim putem se pridružujemo pozivu UNESCO-vog Međunarodnog savjeta za ples: „Želja nam je da Međunarodni Dan plesa obuhvati što veći broj osoba i da pružimo osjećaj da je ples pristupačan, te da je ovaj dan posvećen univerzalnoj plesnoj zajednici diljem svijeta.“

 

NOMAD DANCE ACADEMY

Nomad Dance Academy je regionalna mreža partnera koji su fokusirani na jačanje i razvijanje suvremene plesne scene i izvedbenih um¬jetnosti. Šest partnera iz Bosne i Hercegovine,Slovenije,Makedonije,Srbije, Bugarske i Hrvatske je od osnivanja 2005.-te godine ostvarilo sve svoje planirane programe od kojih je najvažniji bio razviti i učvrstiti suradnju u regiji i šire.

U međuvremenu smo dovoljno ojačali i izgradili potrebnu strukturu za osnivanje lokalnih NDA organizacija. Te organizacije okupljaju pojedince zainteresirane za razvoj kulturne politike i infrastrukture potrebne za rad.

 

NOMAD DANCE ACADEMY CROATIA

Nomadska plesna akademija Hrvatska/ Nomad dance academy Croatia okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj. NDA CRO je mreža kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu. NDA CRO se gradi na ideji promjene odnosa centra i margine u svakom smislu. NDA CRO je pokretna na inicijativu Plesnog centra TALA nakon dugogodišnjeg iskustva unutar regionalne Nomad dance academy mreže koja je okupila najistaknutije plesne profesionalce iz šest zemalja regije. NDA CRO je do sada unutar Hrvatske povezala plesne umjetnike iz Zagreba, Rijeke, Splita, Karlovca, Varaždina, Pule, Samobora, Požege i Zadra. Uspješno je umrežila 4 plesna festivala – Platforma.hr, Dani suvremenog plesa Varaždin, IKS festival Split, Karlovac dance festival. NDA CRO djeluje kao otvorena platforma koja nizom sastanaka-radionica neprekidno promišlja specifične potrebe plesne scene na lokalnim razinama kao i na razini Hrvatske. NDA CRO time nije programski čvrsto ustrojen već razvojni projekt koji usmjerava svoje ljudske i financijske resurse na jačanje onih segmenata plesne scene koji u tom trenutku imaju najveći potencijal za širu zajednicu. NDACRO je tako edukacijski, umjetnički, strukturni i lobistički projekt temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima hrvatske nezavisne profesionalne plesne zajednice. Projekti NDA CRO: Go out and dance, Education on the way, Platforma za razmjenu znanja i razvoj kulturnih politika, Nomad on the road –međufestivalska razmjena 2013.