Putovi

PUTOVI

 

Koncept i koreografija: Tamara Curić

Izvode: Dragana Alfirević, Maja Izetbegović i Larisa Navojec

Glazba: Gurdjieff / De Hartmann , Hollies

Montaža i snimanje glazbe: Willem Miličević 

Video: Jasenko Rasol

Montaža: Dubravko Slunjski

Fotografija: Jasenko Rasol, Maja Kljaić

Dizajn svjetla: Miljenko Bengez

Dramaturgija: Ana Tonković Dolenčić

Dizajn knjižice: Sanja Đuran

Izvršna produkcija: Davorka Škrlec

 

Putujući kroz život idemo putovima raznim. Jesmo li spremni za susrete? Jesmo li spremni da ostave na nama svoj trag? U sebi nosimo svjetove, a na sebi teret tuđih povijesti. Susreti mijenjaju smjer našeg pogleda. Oni kojima ćemo dopustiti da idu uz nas učinit će naš putove podnošljivima. Hodamo zatvorenih očiju kao taoci vlastitih iluzija. Zrcalimo se u odrazima drugih lica i u odjecima razgovora čujemo svoje riječi. Svi smo različiti i to nas čini istima. Jednostavnost. Nema ničega osim nas.

Idejni začetnik i glavni sponzor projekta je Američko veleposlanstvo u Zagrebu u suradnji s Američkim veleposlanstvima u Sarajevu i Beogradu.

IZVEDBE: 07.04.2012. Zagreb

21.04.2012. Sarajevo

lipanj, 2012, Beograd

 Tamara Curić, rođena 1973 u Zagrebu

Nakon završene Škole za balet, ples i ritmiku diplomirala je 1995.g. na Vlaamse Dansacademie, Brugge (Belgija). Od 1988.g. radi kao profesionalna plesačica u nekoliko kompanija u Hrvatskoj i Europi (Arena dance theater, Studio za suvremeni ples, Zagrebački plesni ansambl, Liberdance, Mala Scena…). Kao koreografkinja sudjeluje na koreografskim platformama u Belgiji, surađuje s brojnim dramskim kazalištima i režiserima (Haris Pašović, Ivan Leo Lemo, Krešo Dolenčić, Lary Zapia..) i autorica je nekoliko cijelovečernjih predstava. Suosnivačica je Platforme.hr u Hrvatskoj , a od 2000.g. umjetnička je direktorica Plesnog centra TALA. Danas radi kao plesačica, pedagoginja, koreografkinja i organizatorica.

Dragana Alfirević je rođena 1976. u Beogradu.

Ona je izvođač, redateljica izvedbi, pedagog i organizatorica. Suosnivačica je STATION-a, službe za suvremeni ples iz Beograda i izbornik festivala Kondenz u Beogradu, te Ukrep i Pleskavica u Ljubljani. Suosnivačica je i koordinatorica Nomad Dance Academy, regionalne platforme za suradnju u plesu. Dragana surađuje s organizacijama i pojedincima širom svijeta na umjetničkim projektima, kulturnim politikama i okvirima proizvodnje znanja.

www.nomaddanceacademy.org

www.dancestation.org/kondenz

www.ficobalet.org/pleskavica

Maja Izetbegović,rođena 1985.g. u Sarajevu

Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti 2008. U klasi prof. Izudina Bajrovića i prof. Admira Glamočaka. Značajnije uloge: Nebo/Klasni neprijatelj, Nora/Nora u režiji Harisa Pašovića, Ilaza/Buđenje proljeća, Marija/Bolest porodice M, sestra James/Sumnja, Ruth/Utjecaj gama zraka na sablasne nevene, dokumenterni teatar predstava Hipermnezija sve u režiji Selme Spahić, Šta smo to učinili režija Dino Mustafić, Elijahova Stolica/Alma Filipović  u režiji Borisa Liješevića za koju je dobila Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta za najlbolju glumicu 2010. Dvije godine bila glumica East West theatre company.Trenutno živi i radi  Sarajevu i radi kao stalna članica glumačkog ansambla Kamernog teatra 55. 

Larisa Navojec, rođena 1977.g. u Rijeci

Niz godina bila prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici. 1995.g. završila je Školu za ritmiku i ples Ane Maletić – Zagreb. 1996 – 1999. g. studirala na Alvin Ailey American Dance Center, NY. Bila je član Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla. 2000.g. osnovala je Plesni Centar TALA i pokrenula plesni festival Platforma.hr, iste godine postala je član UPUH i dobila status slobodnog umjetnika u HZSU. Surađivala je s mnogim koreografima, režiserima  i kazalištima. Sudjelovala u stvaranju 60 – ak predstava različitih žanrova, od kojih je 10 autorskih.

Dobila mnoge nagrade između kojih su:
- nagrada za najbolju  ulogu u predstavi “Ja sam ja” na međunarodnom festivalu «Zlatna paličica» u Ljubljani
- nagrada za interpretaciju i animaciju na festivalu Poletni lutkovni pristani Maribor (Slovenija) u predstavi “Ja sam ja”
- nagrada za najbolju koreografiju za predstavu “Padobranci ili o umjetnosti padanja”, 9.Susret prof. kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ
- nagrada hrvatskog glumišta 2006 u kategoriji najbolje plesačice suvremenog plesa.
- 2009.g. postala asistent za scenski pokret na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Kao koreograf i plesač sudjelovala na velikom broju komercijalnih projekata – televizijske emisije, koncerti, eventi, videospotovi, festivali, reklame…
Danas radi kao izvođač, koreograf i plesni pedagog, te organizira i producira plesne projekte.

Jasenko Rasol, rođen 1969. u Zagrebu.
Diplomirao je na ADU, u Zagrebu, smjer: film i tv snimanje, te se usavršavao na Glasgow University. Kao samostalni fotograg objavljuje u različitim tiskovinama i knjigama, te surađuje na brojnim kazališnim predstavama. Kao video umjetnik surađuje u mnogim televizijskim projektima i nezavisnim video produkcijama. Ostvario je 40-tak samostalnih i 30-tak grupnih izložbi u renomiranim galerijama u zemlji i inozemstvu.

 


MALI POKLON ČITATELJIMA:

PUNJENA VEŠALICA

Sastojci: 250 g svinjetine, 100 g svinjetine, 70 g mesa (beefsteak)bijeli lukso,aleve paprike

Priprema jela: Svinjsko meso od karea iseći na dve šnicle izlupati čekićem i pripremiti za rolovanje. Dimljeno meso i kačkavalj iseći po dužini u obliku štapića i dodati začine po ukusu. Svinjsku maramicu raširiti na dasci, preko nje staviti pripremljeno meso, staviti nadev po dužini, rolovati je i tako pripremljenu peći na roštilju

Prijatno

BEGOVA ČORBA

Sastojci: 500g teletine, 100g mrkve, 50g celera, 50g korijena peršuna, 100g bamnje, 20g riže, 200ml pavlake kisele, tri žumanjka, sok od limuna, malo soli

Priprema jela: Oprano teleće meso zalijemo sa hladnom vodom i postavimo na šporet. Dodamo so, očišćeno povrče i polako kuhamo. Kad je meso kuhano skinemo ga sa vatre. Odvojimo od kosti, supu procijedimo. Meso i povrće narežemo na sitnije kocke. Posebno skuhamo rižu i ocjeđenu dodamo supi. Bamnju namočimo u vreloj vodi te kad nabubre dodamo ih čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta pa je malo zakiselimo s limunovim sokom i potrebi dosolimo. Poslije nekoliko minuta čorbu skinemo sa šporeta da prestane vriti. Zgusnemo sa pavlakom i žumancima. Kada se čorba zgusne ne smije više da vriti. U čorbu se može umijesto teletine staviti jagnjetina, piletina, kozije meso.

Dobar tek

PURICA S MLINCIMA

Sastojci:  1domaća zagorska purica,  150 grama masti,  1.5 kgdomaćih mlinaca,  sol

Priprema jela:  Puricu nasoliti(može i dan prije),iznutra i izvana, premazati sa masti i staviti peći u ugrijanu pećnicu(200 stupnjeva) oko 2 sata. Podlijevati je vlastitim sokom od pečenja # Izvaditi je iz pećnice i pokriti folijom. Natrgati mlince u jednu posudu i zaliti ih kipućom vodom i malo ih ostaviti u toj vodi(oko2 minute),te ih onda procijediti i staviti na masnoću gdje se pekla purica. Izrezati puricu na komade i poslužiti sa mlincima.

Dobar tek