SVJETSKI DAN PLESA / GO OUT AND DANCE 2018

Plesni centar Tala devetu godinu zaredom obilježio je Svjetski dan plesa. 27. travnja, u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivana Gundulića130 učenika će ovim povodom izvesti zajedničku flash mob koreografiju. PC Tala, od početka svog rada, usmjeren je ka senzibilizaciji djece i mladih prema plesnoj umjetnosti zbog čega je ovogodišnja centralna predstava posvećena upravo njima.

 

Proslavi  se pridružila i predstavnica Ministarstva kulture, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti, Nevena Tudor Perković koja je pročitala ovogodišnju Međunarodnu plesnu poruku čiji je autor izraelski plesač i koreograf Ohad Naharin. Autorica ovogodišnje Hrvatske plesne poruke je Tihana Škrinjarić, naša poznata koreografkinja i plesna pedagoginja. Nakon čitanja poruke, uslijedio je ćezajednički flash mob 130 učenika i učenica OŠ Ivana Gundulića uzrasta od 1. do 7. razreda.

 

Usporedno s centralnom proslavom, različiti gradovi Hrvatske ujedinili su se u plesnoj akciji pod nazivomOsam pokreta za plesnu video razglednicu. Tako su mladi plesači iz Hvara, Rovinja, Osijeka, Svete Nedelje, Zadra, Požege, Rijeke, Gospića, Karlovca, Bjelovara, Paga i Koprivnice ujedinili i snimili kratki trailer za projekt Go Out and Dance 2018.

 

Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. U spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. Ovaj dan koji snažno pridonosi vidljivosti i prepoznatljivosti plesa u lokalnoj zajednici i šire, u Hrvatskoj se obilježava od 1999., a 2009. godine ITI UNESCO Hrvatska prepušta organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zagrebu, Plesnom centru Tala.